Ez a 3 magyar anyuka tartja lázban az Instát

Ez a 3 magyar anyuka tartja lázban az Instát

Ez a 3 magyar anyuka tartja lázban az Instát

Csodaszámba megy a @nemakarokbeleszolni Instagram-fiók. Pár nappal indulása után már több tízezres követői bázissal rendelkezett a 3 nőt tömörítő közösségi oldal, akik egyperces szatírákban dolgozzák fel az anyasággal és a gyerekneveléssel kapcsolatos rázós kérdéseket. A szülés utáni depresszió, a szoptatás, a hozzátáplálás, a különböző diéták és hordozás vitatémái mellett az anyósproblematika, de a Facebookos anyacsoportok karikírozása is szerepel. Humorral nevel tapintatra a három különböző karakter one-woman-show-ja, a könnyedségén keresztül érzékenyíti a nézőt: mindenki magára ismerhet a karikatúrákban, és ha egy következő beszélgetésben úgy kezdenénk a mondatot, hogy „nem akarok beleszólni, de…”, akkor talán megállunk és inkább tényleg nem szólunk bele, ha a másik nem úgy csinálja, ahogy mi gondoljuk jónak.

Redelle: Október 1-én, két hónapja indult a @nemakarokbeleszolni Instagram-oldalatok, azóta több mint 70 kisfilmmel örvendeztettétek meg a lassan 70ezres követői bázist. Minden egyes videó alá százával érkeznek a hozzászólások, és amennyire tudom követni, csakis pozitív visszajelzéseket kaptok! Találkoztok azért negatív kritikával is?

Juditthegreat: Egy kezemen meg tudom számolni, hogy eddig hány negatív kritika ért. Az első tizedmásodpercben felbosszantom magam, aztán rájövök, hogy semmi értelme és ezzel szépen le is pereg rólam. Őszintén szólva, ami nem építő, hanem rosszindulatú kritika az az egyik fülemen be másikon ki…már, ha egyáltalán bemegy.

OrsInsta: Azoktól az emberektől, akiknek a véleménye igazán számít, nem érkezett még negatív kritika. Mondjuk mástól sem, ebből a szempontból mindhárman szerencsések vagyunk.

Vegamama: Engem sem igazán ért még kritika sem a saját, sem a @nemakarokbeleszolni oldalon. Egyébként sokkal több negatív kommentre számítottam ekkora követőszámnál (akár a privát oldalamról, akár a közös oldalunkról legyen szó), de egyelőre hál’istennek teljesen megcáfolt a közönség.

A Vegamama YouTube csatornámon írt az egyik legnehezebb videóm alá egy középkorú férfi, hogy nagyanyáink a háborúban szültek, mégsem pampogtak. A profilját külön erre a kommentre hozta létre egyébként, a videó pedig az anyaság nehézségeiről szólt, amiről férfi lévén nyilván nincsen tapasztalata.

Redelle: Tehát hiába anyukás témák, nem csak anyukák követik az oldalt, mi például a férjemmel versenyzünk, hogy ki látja előbb a legfrissebb videót. A rajongói bázisotok egyre duzzad, mindenki, aki közösségi oldalt hoz létre, ilyen organikus követői bázisról álmodik. Mi a célotok ezzel a közönséggel?

Juditthegreat: Szeretnénk még komoly témákkal, területekkel foglalkozni, ezekben is edukálni és érzékenyíteni az embereket.

Vegamama: Más-más célunk van a privát oldalainkkal és a @nemakarokbeleszolnival, de mindegyik mögött misszió van.

Redelle: Ilyen volt például a füstmentes világnap alkalmából készült cigizős videótok, amiben kivételesen együtt szerepeltek. A komolyabb témák más reakciókat váltanak ki a közönségből, vagy beletrollkodnak, esetleg érkeznek pofátlan megkeresések is?

Juditthegreat: Nekem írták már többen, hogy ne beszéljek a privát oldalamon bármi komolyabb dologról, én csak maradjak vicces, nekem ez a dolgom. Szerintem mondanom sem kell, hogy nem veszem fel ezeket, mindenki azt követ, akit szeretne. Ha valakinek nem tetszik az adott tartalomgyártó kontentje, akkor nem muszáj követni.

Vegamama: Zaklatóink nincsenek, olyan van, hogy valaki esetleg olyat szeretne tőlem megtudni, ami abszolút nem hatásköröm, például egy dietetikai kérdést intéz hozzám, csak mert vegán vagyok. Akkor mindig igyekszem kedvesen, de határozottan jelezni, hogy ilyesmit ne tőlem vagy más influenszertől akarjon megtudni, hanem konzultáljon dietetikussal.

Redelle: Apropó influenszerek, a szó nemes értelmében ti is azok vagytok, de idehaza ez szinte szitokszónak számít. Erről mi a véleményetek?

Vegamama: Igen, sajnos abszolút szitokszónak számít, és sokan próbálják kikerülni ezt, és inkább „véleményvezérnek” hívják magukat, de az meg nekem valahogy nagyon hivalkodó. Egyébként a Vegamama YouTube csatornámon csináltam egy videót erről, hogy szerintem milyen egy jó influenszer. Ez a videó még azelőtt készült, hogy a @nemakarokbeleszolni elindult volna, úgyhogy én teljesen kívülállóként beszéltem erről, de az ottani gondolataim egyeznek azzal, amit ma is gondolok.

OrsInsta: Az, hogy szitokszó, ennek nyilván oka van. Nem mondok újdonságot azzal, hogy mennyire elbillent az egyensúly a reklámposztok mennyiségét illetően az Instagramon, így az, aki próbál hiteles influenszer maradni –mert hogy ilyen is van- elvész a rengetegben. Pont néhány napja, hirtelen felindulásból indítottam útjára a #hitelesreklám és #hitelesmárka hashtageket, mert azt gondolom, hogy aki kemény munka árán hiteles marad –legyen az influenszer, vagy márka- több figyelmet érdemel.

Redelle: Az érzékenyítésről sokat beszéltek, milyen változásokat vesztek észre mióta elkezdtétek az oldalt?

Vegamama: Azt szoktam mondani, hogy ha csak annyit elérünk, hogy a „nem akarok beleszólni” frázist röhejessé tettük, akkor már sokat elértünk. Én szoktam magamat is ezen kapni, hogy készülök éppen ezzel a felütéssel mondatot kezdeni. Akkor tudom, hogy arra a mondatra nincs is már szükség. A környezetemen is ezt veszem észre. 

Juditthegreat: Eddig is odafigyeltem, de most már még inkább, hogy kinek mit és hogyan mondok.

OrsInsta: Amikor elkezdtük a közös oldalunkat, alig ismertük egymást. Az elmúlt hónapok annyira intenzívek voltak, hogy most azt érezzük, jobban ismerjük egymást, mint sok hozzánk közel álló ember. Csapatmunka, empátia, elfogadás, alázat – csak néhány dolog, amit ez a hirtelen jött helyzet tanított nekünk.   

Redelle: A néző egy egyperces videót lát, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg meló van benne! Mennyi időbe kerül egy videó kidolgozása?

Vegamama: Azt szoktuk mondani, hogy mindenestül 2-3 óra egy videó elkészítése. Én 1-2 gondolatot leírok előtte, de valahogy az működik a legjobban, ha nekiülök, és közben kialakul az íve, akkor lesz kerek egész, ha már mondom, és látom, hogy maximum 60 másodperc alatt honnan hova lehet vele eljutni. Sokszor van vagy túl sok, vagy túl kevés ötletem, és ez csak akkor látszik, amikor már veszem fel. Az nagyon frusztrál, amikor még nincs meg az ötletem, hogy mi legyen a következő videó. Azt szeretem a legjobban, amikor nekiülök, és pár perc után érzem, hogy beindulnak a kerekek, és végre kreatívan használom az agyam a napi teendők előtt/után/mellett.

Juditthegreat: Ezzel én is ugyanígy vagyok.

OrsInsta: Nekem van, hogy fél óra alatt megvan, de olyan is, hogy egy egész délelőttöm rámegy. Nagyon sokat számít a téma természete. Ha tudom, hogy megosztóbb, akkor többet dolgozok rajta, hogy minél kevesebb ponton legyen támadható. Ha sikerül egy erős, például politikai tematikájú anyagot úgy megcsinálni, hogy az élét elveszem poénokkal, de az üzenet még átmegy, akkor az nagyon jó érzés. Talán ez a legnehezebb a folyamatok közül, ugyanakkor a kedvencem is.  

Redelle: Egymás között hogyan osztjátok el a témákat?

Juditthegreat: Nincsen konkrét felosztás, mindig ahogy eszünkbe jut egy téma, azt bedobjuk a közösbe, és van, hogy közösen ötletelünk valamelyik videón.

Redelle: Magukra ismernek az emberek a sztorikban? Egy szemforgatós anyós, vagy egy kósza tapintatlan barátnő megsértődik, amikor rájön, hogy róla mintázzátok a karaktert?

Juditthegreat: A részemről már volt sértődés, nem mondom el melyik videó miatt, de a konfliktus vége a vártnál is jobban sikerült. Most szorosabb a kapcsolatom azzal a személlyel.

Vegamama: Velem még nem történt olyan, hogy valaki megsértődött volna, pedig volt már többször, hogy valaki magára ismert.

Redelle: Naponta mennyi időt töltötök a közösségi oldalon mióta berobbant a @nemakarokbeleszólni, össze tudjátok egyeztetni a családi élettel?

OrsInsta: Nem mérem az időt, de az oldal berobbanása óta a privát oldalaink is felpörögtek, rengeteg a megválaszolandó üzenet, emellett én imádom aktivizálni is a követőimet: kérdésmatricákkal, élőzésekkel bevonni őket egy-egy téma megvitatásába. Mindez rengeteg időt elvesz. Egy dologra figyelek, hogy a gyerekem és a férjem ugyanannyit kapjon belőlem, mint eddig, a fennmaradó időm pedig próbálom menedzselni. De ez most egy felfutási szakasz, tudom, hogy be fog állni egy egyensúlyi állapot. Ezért különösebben nem stresszelem magam a megnövekedett képernyőidő miatt, most ennek van itt az ideje. Ezt majd követi nyugalmasabb időszak, legalábbis remélem.  

Vegamama: Én rengeteget. Nagyon szeretnék ezen javítani, de egyelőre nem is merem megnézni, hogy hány órát. Az oldal indulása előtt is nagyon sokat lógtam a telefonon, szerintem kisbabás anyukaként nagyon tipikus, hogy próbáljuk ezt kapaszkodónak használni, hiszen ez egy kapocs a „külvilág” és a sokszor végtelenül magányos anyai lét között. Sokszor ekézem magam emiatt, de van, hogy az előbbivel nyugtatom magam. Most az utóbbi 1-2 hétben kezd egy kicsit talán csökkenni ez a szám, de biztos vagyok benne, hogy lehetne még sokkal kevesebb.

Juditthegreat: Én nagyon-nagyon tudatosan figyelek rá, hogy tényleg csak akkor telefonozzak, amikor kell és felesleges pörgetés ne legyen. Nehéz, de eddig sikerült.

Redelle: Mi jelenleg a legnagyobb kihívás nektek a gyereknevelésben?

Vegamama: Nekem most volt egy éves a kisfiam, és én a születése óta nem aludtam egyben 2 és fél óránál többet, de átlag 1-másfél órás etapokban ébred. Így borzalmasan nehéz már elkezdeni is a napokat, főleg úgy, hogy nem tudni, hogy mikor fog ez az egész látványosan javulni. Ez egy olyan lelki és fizikai megterhelés, amit fel se lehet fogni, ha az ember nincs benne, úgyhogy én most ettől ebben a kérdésben nem is tudok sajnos elvonatkoztatni.

Juditthegreat: Szenzitívnek maradni, mindenki igényeinek megfelelni.

OrsInsta: Én azon dolgozom a most ötévesemmel, hogy mikor majd húsz év múlva beül a terapeutája székébe, ne én legyek a fő téma. Szóval próbálom jól csinálni, nem mindig megy…de próbálkozom.

@nemakarokbeleszolni

Vegamama, Juditthegreat, OrsInsta

Vegamama: Eszter egy egyéves kisfiú anyukája, saját Youtube-csatornáján a szó legszorosabb értelmében őszintén beszél az anyasággal járó nehézségekről. A hármasból ő a mosolygós „gyilkos”, aki cuki-mukin osztja az észt a @nemakarokbeleszólni videókban.  

Juditthegreat: Judit egy 9 hónapos kisfiú édesanyja, vegán és elkötelezett a hulladék- és a csomagolásmentes élet irányában, saját oldalán a családi életébe is betekintést enged. A beleszólok videókban ő az arrogáns vagy épp szuperédi-bédi anyukatárs, aki mindent jobban csinál nálunk.

OrsInsta: Orsi fizikus, ami mellett idén kezdte el a Semmelweis Egyetem mentálhigiénés képzését, egy ötéves gyermek édesanyja, akit két éve fogadtak örökbe férjével. Saját Insta-oldalán követőivel folyamatos élő kapcsolatban van, és megtárgyalja az aktuális, családját is érintő eseményeket, akár a Covid okozta ovibezárásokról, akár politikai eseményekről legyen szó. A @nemakarokbeleszolni oldalon anyósvideóival és Zsorcikával, a 3 éves zsenivel veri ki a biztosítékot.

Facebook Comments