Esküvő-2021: maszkban hangosabb az igen

Esküvő-2021: maszkban hangosabb az igen

Esküvő-2021: maszkban hangosabb az igen

A gyűrűhúzásnál zavart. Annyira gyorsan történt minden, izgultunk, talán, ha megkérdezzük András atyát, levehettük volna, amíg megcsókoljuk a gyűrűt és egymás ujjára húzzuk. De csak az állunkra került, így ezek a pillanatok képes emlékei igazán bénára sikerültek. Gyönyörű, díszített oltár, András atya aranyos hímzett miseruhájában, mi ketten, egymással szemben…állunkon a maszk. Ennél már csak az lett volna rosszabb, ha fél fülünkön lóg.

A maszkos esküvők különös kordokumentumként szolgálnak majd az utókornak. Nem a 20/21-es szezon menyasszonyiruha-divatját olvassák majd le róla, hanem, hogy ezek a párok a Covid kellős közepén esküdtek meg, a vírusrészecskéken kívül igenjüket is leszűrte az FFP2, vagy egy csecse-textil. Én például a Westenden végigrohanva, az esküvő előtt másfél órával vettem egy csipkés darabot. Anyagán ott a rúzs nyoma, gondolkodom, hogy mossam-e ki, vagy maradjon-e meg így, őrizzem meg, mindenféle más relikviával egy lelakatolt dobozban, együtt az esküvői emléklappal és a védettségi igazolványhoz szükséges oltásigazolással. Régen a véres lepedőt mutogatták a menyecske szüzességének bizonyítékaként, az én piros foltos anyagom a fehér maszk belső fele, és nem érintetlenségemet jelzi, hanem épp ellenkezőleg, az érintettségemet.

Itt vagyunk, túléltük, megyünk tovább, és maszkunk alól hangosabban mondjuk, hogy igen, akarom! Mi megvalósítottuk azt, amit ígértünk még 6 évvel ezelőtt, amikor terhesen mentünk az anyakönyvvezetőhöz. Akkor megfogadtuk, hogy csinálunk majd egy másikat is, már együtt a gyerekekkel: az majd templomban lesz, keresztelővel egybekötve.

Így is lett, ugyanazon a napon, mint 6 éve, akkor csütörtök volt, most péntek. Nem a tipikus esküvős nap, nem a tipikus esküvős év. Nem mondom, hogy bánjuk a korlátozásokat, hogy csak a legeslegszűkebb vendégsereg volt ott, a keresztszülőkkel, tanúkkal velünk együtt 15 felnőtt, és persze András atya, aki olyan ünneppé varázsolta kettőnk esküjét és a három lány keresztelőjét, ami nem vendégszám-függő, és őszintén: nem is maszkfüggő. A rúzsom alatta lekopott, de azt újra lehet festeni.

A gyűrűhúzásos fotókon kívül ezért nem bánom a maszkos képek, a járvány egyik szimbóluma esküvői kiegészítőmmé vált, csipkéje illett a csipkés felsőrészemhez. Nem maradtam le semmiről, ezért pedig hálás lehetek, nem csalódott. És persze reménykedem, hogy nem csak a kezdetét ünnepelhettük meg valaminek, hanem a végét is.

További képek a maszkos esküvőről és keresztelőről a Redelle Facebook-oldalán láthatók.

Facebook Comments