SzN-félidő: motiváld magad szexszimbólumokkal

SzN-félidő: motiváld magad szexszimbólumokkal

SzN-félidő: motiváld magad szexszimbólumokkal

2021 száraz novemberéből (SzN) már csak 15 nap van hátra, aki nekikezdett, most már érezheti a hatásait, de ha nehezen múlnak a napok, vehetünk példát másokról, sokkal súlyosabb állapotokból kikecmergő sztárokról, vagy kereshetünk támaszt az Instán és a Facebookon. Íme néhány tipp.

A száraz november olyasmi, mint amilyen a veganizmus lehet. Az ember könnyen fanatikussá válik, minden egyes nappal, amikor sikerül nem meginni azt a pohárka valamit, amit csak apró jutalomként, vagy csak a társaság miatt, vagy csupán stresszoldóként egy nehéz nap után, vagy pont azért, mert végre könnyű, vagy kispéntek, vagy itt a hétvége, nem érti, miért nyúlt előtte egyáltalán alkoholhoz, könnyelműen megfogadja, soha többé nem is iszik, mert így minden sokkal jobb. Nincs méreg, nincs ödéma, vízhiányos bőr, nincs fejfájás, másnaposság, szebb az arc, élesebb az elme, jobb az alvás, megtaláltuk az örök fiatalság kulcsát, éljen a józanság, a fitt máj, a soha többé, vagy csak mértékkel.

A száraz november magyar dolog, 2016-ban a Kék Pont Alapítvány indította a brit Sober October mintájára mozgalmat, olyanokat megcélozva, aki elvileg nem számít alkoholistának, nem iszik, nap mint nap literszámra bármilyen szeszt, ami kezébe kerül, nem keresi mindenben az etil-alkoholt, nincs szüksége elvonóra, nem remeg a keze, ha nem kapja meg a napi adagját, és nem teszi tönkre egész környezetét az ivással, nincs még a szakadék szélén. De nem is veti meg az alkoholt, szereti az alkalmakat, amikor koccinthat valakivel, a hétvégék biztos, de néha a hétköznapok is egy pohár borral, sörrel, pezsgővel végződnek. A fő célja a száraz novembernek deklaráltan: hogy ezalatt a hónap alatt tisztázza magában a próbatévő, hogy milyen a viszonya az alkohollal? Valóban olyan ártalmatlan, mint amilyennek hiszi? Mi történik akkor, amikor nemet mond? Sóvárog-e? A sóvárgás milyen erős? Mit szól a környezete? Segíti? Megveti? Akadályozza?

A 30 napos önismereti kurzusnak sok-sok testi-lelki és akár pénzügyi előnye van, most tartunk a 15. napnál, és ha elgyengülnél, íme pár motiváció, hogy eszedbe se jusson pohárhoz nyúlni.

A szexszimbólumként nyilvántartott Jessica Simpson november 1-i fotója Instán hatásos motiváció, egy négy évvel ezelőtti képet posztolt magáról a Halloween után, amit elvileg a gyerekeivel kellett volna tölteni, de ő az egész napos ivászat után inkább bedőlt az ágyba, és reggel egy felpuffadt, vörös arcáról készült képpel szembesülve mondott le az alkoholról, remélhetőleg örökre.

Heather Locklear is elrettentő példa, ha nem szeretnénk feláldozni szépségünket az alkohol oltárán. A színésznő 2019-ben több rendőrési ügye után mondott le az alkoholról, Kate Moss pedig húsz év masszív ivás után 2020-ban váltott józanabb életmódra.

De találunk még egyéb szuper, vicces és hasznos oldalakat, amit nézegetve erőt gyűjthetünk mások példájából.

Sober Celebrities oldalon a leghíresebbek beszélnek alkohol- és egyéb függőségeikről, de hallgathatunk rövid motivációs beszédeket és megtudhatjuk azt is, hogyan hatottak egymásra a sztárok. Kiderül például, hogy Elton John segített Robbie Williamsnek és Eminemnek a leszokásban, Robin Williams pedig Mel Gibson példáján fogott bele egy rehab-ba. De Jamie Lee Curtis is őszintén beszél arról, hogy milyen volt, amikor először szembesítette egy családtag azzal, hogy pontosan látja, mit csinál, Al Pacino pedig bevallja, hogy először azért utasította el a később 5 Oscart kapott Dog Day Afternoon szerepét, mert túlságosan be volt rúgva. Két nap nemivás után olvasta újra a forgatókönyvet, amikor rájött, hogy mégiscsak el kellene vállalnia.

A dumbsoberbitch Insta-oldalon egy mémgyáros lány ábrázolja a függőségekkel, a mentális betegségekkel kapcsolatos gondolatait, a sztereotípiákat és a közös dologokat, amiket átélhetünk a hétköznapok darálásában. Az oldal varázsa, hogy olyan abszurd helyzeteket ábrázol frappánsan, amit mindannyian átélünk, csak nem merjük, vagy nem tudjuk megfogalmazni. Annyit megtudhatunk róla, hogy júliusban ünnepelte harmadik józan évét.

Ha magyar közösségben keresed a támaszt, működik egy jelenleg már 1800 tagot számláló Száraz november – Egymás közt nevű Facebook csoport, ahol meg lehet osztani egymással a röviden SZN-ként emlegetett, egyhónapos alkoholmentességgel járó gondolatokat és nehézségeket, de recepteket is: a túléléshez.

Ajánlom továbbá a Merjkevesebbet.hu oldalt, amelyet a Kék Pont alapítvány üzemeltet és a bal felső sarokban minden nap lehet egyet nyomni, ha még részt veszel a kihívásban, de akkor is, ha feladtad. Az oldalon továbbá összegyűjtik a friss, motiváló, informatív cikkeket a száraz novemberről, élménybeszámolókat, tippeket.  

Facebook Comments