Intenzívebb orgazmus, tuti fogyás 30 nap alatt

Intenzívebb orgazmus, tuti fogyás 30 nap alatt

Intenzívebb orgazmus, tuti fogyás 30 nap alatt

A Száraz November (SZN) több, mint egy 30 napos alkoholmentes diéta: önismereti tréning, csodaszer bőrre, hangulatra, önbizalomra, stresszkezelésre, az “egymillió alkoholista” országában pedig egy olyan kezdeményezés, ami életeket, családokat és sorsokat menthet.

Megérkezés, így hívják a SZNes-berkekben november 30. este 7 órát, amikor már szabad koccintani a 30 napos alkoholmentes kihívás végére. Tegnap pedig már ötödszörre lehetett megérkezni a Magyarországon 2016 óta minden évben meghirdetett SZN fináléra. De vajon mit éreznek azok, akik végigcsinálták: jobb lett az életük? Milyenek a hétköznapok a szokásos alkoholadag nélkül? A kérdőívemre 101-en válaszoltak, könnyfakasztó, vicces, elgondolkodtató tapasztalataik bizonyítják, hogy a Száraz Novembernek sokkal nagyobb ereje van, mint hinnénk.

WC-tartály szereléskor, lakógyűlésen, egy stresszes vezetés után, amikor kutyám megbetegedett és kiderült, hogy műteni kell. Ez csak pár válasz arra a kérdésemre, hogy mikor érezték a legnehezebbnek az alkoholmentes kihívást azok, akiknek sikerült betartaniuk 2021-ben a Száraz Novembert. Sokan írták azt is, hogy akkor éreztek igazán sóvárgást a napi itókára, amikor hazaértek munkából, vagy párkapcsolati nehézségek merültek fel. Néhányan a baráti társaság, és a család nyomását tűrték nehezen:

„A családi összejövetelek során folyamatosan úgy néznek rám a párom szülei, mint egy megrögzött alkoholistára. Nagyon kellemetlen, hogy nem veszik figyelembe, hogy mi a döntésem, töltenek akkor is, ha nem kérek. Folyamatosan tukmálják. Sok érzéketlen ember van, el tudom képzelni, hogy a nagytöbbségük a komoly problémákkal küzdő ismerőseinek is tukmál, kommentálgat és beszól. Valahogy ezt a felvilágosító munkát kellene elkezdeni, hogy ne nézzenek ki senkit társaságokból, mert száraz vagy egészségesen akar élni” – írja az egyikük, és jól megfogalmazza, hogy sokan miért isznak: szociális elvárások miatt.

A kérdőív 101 kitöltője bár nem reprezentatív minta, mégis érdekes statisztikát mutat, a majdem kétezer fős Száraz November-Egymás közt Facebook-csoportba beküldött anoním kérdőívre fele-fele arányban válaszoltak nők és férfiak. A kihívásban részt vevők kora alapján a legtöbben, 40 százalékuk, 41-50 éves, a 26-40 éves korosztály kb. 20-20 százalékban vett részt, 25 alatt viszont csak 2% érdeklődött a Száraz November iránt. Az iskolai végzettség szerint kilőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, több mint 66 százalékuk rendelkezik valamilyen diplomával, 22% pedig érettségivel.

Megdöbbentő azonban az alkoholfogyasztási szokások felmérésére vonatkozó adat: 41% százalékuk naponta iszik valamilyen alkoholt, a a kitöltők 42,6 százaléka pedig hetente 2-3 alkalommal.

Figyelemreméltó, hogy a legtöbbjüknek nem ez az első Száraz Novembere, harmaduk már harmadszorra vágott neki az alkoholmentes hónapnak, és 21%-nak harmadszorra is sikerült véghez vinnie az elhatározását. A megkérdezettek 5 százaléka bevallotta, még egyszer sem bírta ki a 30 napot ivás nélkül, de vajon hányadik napon, vagy milyen alkalommal dőltek meg? Íme néhány ok:

Az első héten. Sok covidos rosszhír jött, a józan észt felváltotta az élj a mának.

A 23 napon. Elhagyott az imádott párom a pia miatt.

Fiam születése napján: November 16.

Szülinapi ünneplésen ittam egyszer, de hétköznaponként teljesen száraz volt a november, és ezt már sikerként élem meg. Unaloműzésből többé nem szeretnék alkoholt fogyasztani, ha nincs alkalom, nem kell az alkohol már.

Tizedik napon. Sok szarság jött, ami frusztrált, máshogy levezetni időhiány miatt a stresszt nem tudtam.

Test és lélek

A Száraz November alatt már az első héten észlelhető a változást (erről írtam a félidős blogbejegyzésben), főleg, ha valaki (mint a legtöbben) naponta, avagy heti 2-3 alkalommal ittak előtte. A legfőbb a pozitív fizikai hatások között élen jár a fogyás (41%), a jobb, pihentetőbb alvás, a szebb bőr, az jobb ébredés, a több energia, a javuló íz- és szagérzékelés mellett pedig az intenzívebb orgazmust is a kellemes mellékhatások között említették egyesek.

Pszichés előnyök között a legnagyobb mértékben a hangulatra való jó hatást jelölték be a kitöltők, de a jobb stresszkezelés és a nagyobb önbizalom is az élen végzett, a mélyebb beszélgetések, a kevesebb konfliktus, a kiegyensúlyozottság és a türelem pedig olyan benefitek, amelyek motivációt adtak többeknek a kitartásra és sóvárgásuk legyőzésére. Ugye milyen érdekes? Épp olyan dolgokban fejlődtek az elvonást választók, amikhez egyébként az alkoholt szoktuk segítségre hívni: tehát a stresszes mindennapok elviseléséhez fogyasztott alkohol megvonása éppenséggel a jobb stresszkezelést segíti elő. Logikus? Egyértelmű? Hát akkor miért nem így élünk úgy általában a Száraz Novemberen kívül is?

Egyéni szoc-problem

De ne gondoljuk, hogy nem voltak buktatók és nehézségek a 30 nap alatt, megkértem a kitöltőket, hogy írják le egy-egy szóban, hogy milyen rossz érzésekkel kellett szembesülniük idén novemberben. Többen írták a sóvárgást, de depressziót, unalmat és hangulatingadozást észleltek, illetve az is kirajzolódik a válaszokból, hogy változáson ment keresztül a szociális életük, néhányan nehezen élték meg, hogy a társaságuk nem tolerálja a nemivást, más konkrétan társaságkerülő lett, és volt olyan, aki üdvözölte az alkoholmentesség eme hozadékát:

Magányosnak, kívülállónak éreztem magam, amiért egy csomó buliban egyedül nem ittam. Emiatt néha szomorkás voltam, és többször emiatt jöttem haza mert azok az emberek akikkel “elkezdtük az estét”, már pár óra után elkezdtek egyre részegebbek lenni, és ezután elég fárasztó lett a társaságuk. Szép sorban kicsekkoltak kb. én meg úgymond egyedül maradtam a józanságommal. Szóval inkább hazamentem, pedig szívesen maradtam volna, mert amíg a többiek csak spiccesek voltak addig nagyon jó volt minden.

Sokkal antiszociálisabb lettem, egyáltalán nem volt kedvem a családommal beszélni, akikkel napi szinten szoktam. Inkább melóztam éjjel-nappal és sorozatot néztem. Az esti megnyugvás is nehezen ment a hosszú, stresszes napok után, de a citromfű tea segített.

Végre lemondhattam olyan szociális eseményeket, melyek csak az alkoholról szóltak.

Szándékosan kerültem az olyan szituációkat, amikor italozás szóbakerülhet, hogy még véletlenül se legyen gond.

Tanulságok-tanulások

Az önismereti tréning-jellegénél fogva a Száraz November nagy felismeréseket tartogat a végére, és sok olyan gondolatot megosztottak a kérdőív kitöltői, amit mindenki hasznosíthat:

Erősebb vagyok magamnál.

Van élet nélküle, csak nélküle van élet.

(A tanulság – a. szerk.), hogy olyan emberekkel kell körülvennem magam, akiknek nem szorongok a társaságában. Lényegében az egész életemet át kellene szervezni úgy, hogy a kellemes ne az alkohollal kapcsolódjon össze.

A tavalyi (SZN – a szerk.) sokkal nagyobb tanító volt, akkor döbbentem rá, hogy bajban vagyok, így az idei évben az előzőben lévő minden napiról heti 2-3-ra csökkentettem a 2021-es fogyasztást. Megtanultam kultúrinni, nem esek kétségbe, ha a társasági összejöveteleken nincs alkohol, megtanultam a dolgokat nélküle is élvezni, a legfőbb tanulság, hogy engedjem el a múltat, mert megváltoztathatatlan, nem tudom befolyásolni, ne legyen bűntudatom, bocsássak meg magamnak, és ez egy belső játszma, az alkohol pedig nem fogja megoldani helyettem a problémáimat, csak mélyebbre viszi azokat.

Az a tanulság, hogy amikor egy társaságban nem érzem jól magam, akkor többször döntök úgy, hogy akkor legalább benyomok, ha már egy estét muszáj “kibírnom” ezekkel az emberekkel. Most, hogy olyan társaságokban voltam, ahol józanul is jól éreztem magam, egyáltalán nem hiányzott a pia. Iszonyú húzóereje van a társaságnak, és a közös berúgás program a barátainkkal amióta világ a világ. Egyelőre egyedül én akarok ezen változtatni, és nem egyszerű, mert be van betonozódva mindenkibe, hogy minden hétvégén be kell rúgni, mint az albán szamár.

Mindenki változik

Mindenkiben, aki belekezdett, elindult valamiféle változás a Száraz November hatására: a deklarált cél, miszerint meg kell ismernünk a viszonyunkat az alkoholhoz, annak fogyasztási szokásaihoz és mértékéhez biztos, hogy teljesül, még ha egyeseknek rá kell ébredniük, hogy esetleg a kockázati alkoholfogyasztók csoportjába tartoznak és bajban vannak, mások pedig rájönnek, hogy a berögzült jutalmazási módszereiket, családi mintáikat kell csak átprogramozniuk, és valós, erős sóvárgás nélkül átvészelik ezt az időszakot.

A következő nagy próba, ami történik a Száraz November után. A tervek szerint csak 2,9 százalék szeretne már naponta fogyasztani alkoholt, azaz kevés folytatná ugyanott, ahol október 31-én abbahagyta, a legtöbben tervezik mérsékelni a fogyasztásukat, 7 százalék pedig teljesen elhagyná az alkoholt. De olyanok is vannak, akik nem rendszerességhez kötnék, hanem máshogy korlátoznák magukat, valaki azt írta: munkanap előtti estén és egyedül sosem inna ezentúl alkoholt.

Ez pedig Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány munkatársának, és egyben az SZN meghonosítójának összefoglalója a saját Száraz Novemberéről, engedélyével közlöm tegnap esti Facebook-bejegyzését:

Nekem az idei száraz november leginkább egy hosszú és monoton meneteléshez hasonlított, olyan volt mint egy menetgyakorlat, vagy mint egy megérdemelt elzárás amit végig kell csinálni. az enyhe sóvárgás konstans jelen volt és a csak az utolsó napokra engedett el. nem volt benne semennyire sem a bukás vagy annak akár csak a gondolata sem, inkább valamiféle szomorúság volt bennem. talán azért volt most ilyen, mert egy jól gondozott és pontosan tervezett fogyasztásból érkeztem. az elmúlt egy évben azt a modellt követtem, hogy heti négy nap biztos, hogy nem iszok semmit, a maradék három nap pedig maximum két egységet, de leginkább egyet vagy egyet sem. ez nekem nagyon élhető volt, lehet vele tervezni és megfelelően jutalmazó is. a harmincnapos józanság valahogy beletrafált ebbe a ritmusba és egyfajta veszteségként éltem meg a potenciális jutalmak kiesését. biztos az is benne van, hogy elég vonalas csávó vagyok, de legalább annyira tanulságos számomra az is, hogy ezek szerint van még mit csiszolni a napjaim összetételén és van mivel dolgoznom a jövőben. az első száraz novemberemhez képest ezek már teljesen más kérdések bennem és messze nem hasonlítható össze azzal amit akkor éreztem a kezdetekben, szóval csak azt akarom mondani, hogy szerintem az évek során folyamatosan változik a száraz november célja és élménye, megerősítve bennem azt az állítást, hogy a mértékletesség valóban élethosszon át tartó gyakorlat és mindig lesz vele valamilyen matek, mindig lesz mit megregulázni. nagyon hálás vagyok nektek ezért a csoportért, egy igazi csoda ez a nagy magyar ital tengerben! hajrá, jövőre ugyanitt!

A Száraz Novembert a Kék Pont Alapítvány honosította meg Magyarországon 2016-ban a brit Sober October mintájára, és a merjkevesebbet.hu weboldalon különböző motiváló tartalmakkal buzdítanak a mértékletes alkoholfogyasztásra.

Facebook Comments