4+1 dolog, ha többet akarsz tenni egy békegalamb-badge-nél Ukrajnáért

4+1 dolog, ha többet akarsz tenni egy békegalamb-badge-nél Ukrajnáért

4+1 dolog, ha többet akarsz tenni egy békegalamb-badge-nél Ukrajnáért

A Facebooknak van egy előnye: ha a megfelelő posztokat figyeled a hírfolyamodban, sokkal könnyebb segíteni, mint hinnéd!

Nincs semmi baj azzal, ha valaki egy békegalamb-jelvénnyel vagy kék-sárga zászlóval kifejezi a szolidaritását Facebookon, és állást foglal az ukrajnai háború miatt, de nekem ez kevés.

Az adományozásban sok buktató van, csomó dolog visszavetheti az embert: például ha messzire kell vinni az adományt, vagy ha nem tudjuk, hogy pontosan kinek a kezébe kerül, hogyan használják fel. Azt is észrevettem, hogy sokan szoronganak a bizonytalan, háborús helyzettől, és ez akadályozza őket a cselekvésben. Az ítélkezés és gyűlölködés is új erőre kapott, talán ez valamiféle kognitív disszonancia, és teljesen természetes emberi (vagy embertelen) reakció, de kár erre pazarolni az energiát (ahogy szerintem a vitázni a háború kimeneteléről, a saját vélt igazunkról a posztok alatt is teljesen fölösleges).

Tegnapelőtt még úgy éreztem, ha egy védelmező amulettet felveszek és sokat gondolok az ukránokra békés ommozással, az elegendő, de ez mára megváltozott. Szerencsére van bőven lehetőség konkrét cselekedetekkel segíteni, ezért átgondoltam, hogy mit tehetek a leggyorsabban. Az alábbi négy dolog például már sokkal több, mint egy békegalamb-badge a profilképen:

  1. A 24.hu összegyűjtötte azokat a segítő szervezeteket, melyek szakosodtak az ukrán helyzetre. Ebből én az Unicefnek utaltam is gyorsan egy egyszeri adományt (de lehet havi rendszerességgel is!), a weboldalon pedig konkrétan meg lehet jelölni, hogy a Kelet-Ukrajnai gyerekek megsegítésére szánom a pénzt.
  2. A Facebookon a Hetibetevő egy csodásan hasznosat posztolt arról, hogy mire van épp szükség, és miben ne gondolkodjunk: ruhákat, játékokat például jelenleg teljesen fölösleges küldeni, gyűjteni. Helyette: matrac, törölköző, száraz, tartós élelmiszer mindenhol elkel épp.
  3. Átgondoltam, hogy vannak-e ukrán avagy kárpátaljai ismerőseim. Vannak, így rájuk üzentem, hogy miújság, hogy vannak, mire van szükségük? Ismerősöknek, barátoknak, barátok barátainak könnyebb segíteni, mert van kapcsolódási pontunk.
  4. Nálunk a helyi FB-Anyacsoportban már feltérképezték, hogy melyik szervezet van a legközelebb, és mivel segíthetjük őket. Ezzel máris levettek egy terhet a vállamról, mert a környéken vannak, és konkrétan megmondják, hogy mit érdemes vinni. Ha még nincs ilyen a te közeledben, és a szeretett FB-csoportodban, akár te is kezdeményezhetsz egy posztot. Érdemes ilyenkor gyűjtőposztként megjelölni a bejegyzést, így nem forgácsolódik szét a sok kis segíteni vágyás 10-20 posztban. Egy gyakorlati tipp: ha követni akarod az eseményeket, akkor a poszt melletti három pont lenyíló menüsorában bejelölheted az értesítések követését, így nem kell külön fölösleges hozzászólásként odaírni, hogy követem, mert így elvesznek a lényeges hozzászólások, felajánlások. Erre gondolok:

És végül: nyugodj meg, attól megnyugszol! Ha nem, attól sajnos nem lesz jobb, de segítenek azok a pszichológiai posztok, melyek segítenek eligazodni egy ilyen háborús helyzet kezelésében. Nekem például nagyon fontos, hogy a gyerekekkel hogyan tudok beszélni az ukrán helyzetről, a Kék Vonal Gyermekkrízis alapítvány Facebook-oldalán ebben is segítenek.

Facebook Comments